Fejlesztési tippeket kaptak az esztergomi vállalkozások

Fejlesztési tippeket kaptak az esztergomi vállalkozások

Esztergom, Hírek Comments Off 601

Eszköz-, létszámbővítés, infrastruktúra-fejlesztés – egyebek között ezekre ad lehetőséget az esztergomi és környékbeli vállalkozásoknak a csütörtökön az iparkamara székházában bemutatott pályázati lehetőségek – írja az infoesztergom.hu

Vállalkozásfejlesztéshez nyújtandó pályázati lehetőségekről, pályázatokon elérhető támogatásokról tájékoztatta a megyei kamara az esztergomi és környéki vállalkozókat február 23-án. A KEMKIK Deák Ferenc utcai épületében megrendezett tájékoztatón Völner Pál államtitkár is beszélt a különböző pályázatok nyújtotta lehetőségekről az esemény iránt érdeklődő vállalkozóknak.

A Széchenyi 2020 Program esztergomi kirendeltsége és a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében pályázatokról tartottak február 23-án tájékoztató vállalkozások számára. A KEMKIK Deák Ferenc utcai irodájában elsőként Petrovics János a Széchenyi 2020 Program képviseletében vezette be a pályázatokról szóló tájékoztatót. Mint felsorolta, az előadás során a megjelenteknek az ágazati operatív programokról adnak áttekintést, ezen belül is, hogy a már megszokott rövidítések mögött (GINOP, TOP, VEKOP, VP, EFOP, IKOP, KEHOP, MAHOP, RSZTOP) milyen pályázati struktúrák, illetve a vállalkozások számára milyen lehetőségek rejlenek. A program illetve pályázati témák sokaságát jelzi, hogy nemcsak a gazdaság, de a például a szociális ágazat számára is bemutattak programokat.

A megyei kamara nevében Szerencsés László elnök köszöntötte a tájékoztató hallgatóságát. Egyebek között kiemelte, hogy a megyei kamara is érdekelt abban, hogy a helyi vállalkozásokat az európai uniós operatív programokról kellő információval lássa el, illetve igény és lehetőség szerint azokba beintegrálja. Szerencsés László kiemelte, hogy ezen fejlesztési programok esetében a 2020-ig tartó uniós ciklusban 12 ezer milliárd forintnyi pályázati rendszerről van szó, melynek a kormány 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, a fennmaradó részt pedig emberi erőforrás fejlesztésre kívánja fordítani.

A tájékoztatón Völner Pál államtitkár, országgyűlési képviselő is felszólalt. Rövid beszédében egyrészt kifejtette, hogy elérhető közelségbe kerültek a kis- és középvállalkozások fejlesztését célzó különböző pályázati források, melyekről ezúttal két operatív program mentén ismerkedhetnek a helyi vállalkozások: az egyik a GINOP, mely kis- és középvállalkozásoknak szól, a másik egy pénzügyi eszközökről szóló program. Völner Pál hangsúlyozta, hogy ezekből a forrásokból bátor, innovatív vállalkozók tudják cégeiket fejleszteni, beruházásaikat finanszírozni s ezáltal munkahelyeket teremteni. Az államtitkár arról is szólt, hogy az emberi erőforrásokat célzó program mintegy 250 milliárd forintból gazdálkodik, s mely program a közösségi infrastruktúra-fejlesztésekről, társadalmi-, egészségügyi-, oktatási beruházásokról szólnak. Az államtitkár arra is kitért, hogy ebben az uniós ciklusban a korábbinál kedvezőbb a helyzet a vállalkozásokat érintő pályázatokkal kapcsolatban, a programokban dolgozók azon vannak, hogy minél többen elérjék az uniós forrásokat, ez pedig szintén a gazdaság felfutását erősíti.

A vállalkozásfejlesztési programok ismertetését ezt követen Szárazné Merényi Emma, a Széchenyi Programiroda fejlesztési tanácsadója tartotta meg. Tőle hangzott el egyebek mellett, hogy milyen jelentősebb pályázatok vannak, melyek érdeklődésre tarthattak, tarthatnak számot a kis- és középvállalkozások és az emberi erőforrások szférájában. Többek között szó volt az innovációs képességek, kapacitások növelése az ipari vállalkozásoknál témáról, a közszférában szükséges fejlesztésekről, a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésének lehetőségeiről, a humán tőke és a társadalmi környezet javításának fejlesztéséről és a szegénységben élő gyermekek, hajléktalanok, rendkívül alacsony jövedelemmel bírók támogatásának lehetőségeiről.

Forrás, fotó: InfoEsztergom.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top