Kesztölcről indul a Zöld Túramozgalom első szakasza

Kesztölcről indul a Zöld Túramozgalom első szakasza

Hírek, Kesztölc, Komárom-Esztergom Comments Off 793

A Pilis-Visegrádi Zöld Túramozgalom első szakasza Kesztölcről indul, érinti a Pilis-tetőt, majd a Hosszú-hegyet keresztezve fut be Csobánkára – írja a kesztolc.hu

A 23,35 kilométer hosszú túra 533 méter szintemelkedéssel kecsegtet. Túránk során ajánlott kitérőt tenni a Sasfészek kulcsosházhoz és a Boldog Özséb-kilátóhoz.

Túránk Kesztölcről, a Szabadság térről indul. A Tűzoltó Múzeum mellett balra kanyarodunk, majd az Iskola utcában jobbra. A Temető utcában a szent Kelemen templom irányába fordulunk, hogy a temetőt keresztezve elhagyjuk a települést. Utunk folyamatosan közeledik az elénk magasodó Pilis felé, és enyhén emelkedik is. Az Országos kéktúra nyomvonalának leválást követően mi továbbra is a hegy felé menetelünk, még véletlen sem kanyarodunk jobbra.

Kétágú-hegy oldalában nehéz hegymenetet kell leküzdenünk. Felhívjuk minden túrázó figyelmét, hogy a zöld sáv jelzésről tilos letérni, ugyanis a csúszós sziklafalon való közlekedés élet- és balesetveszélyes. Gyönyörködni a siklóernyős starthelyről is tudunk az alattunk fekvő Kesztölcben és Dorogban, valamint a Budai-hegységben, a Vértesben és a Gerecsében.

A hegytetőn a Kétágú-hegyet a Fekete-hegy váltja, de a 80-100 méter szintemelkedés a Pilis-nyeregig elveszik. Amennyiben kedvünk tartja, érdemes megcsodálni a zöld kereszt vagy a zöld négyzet jelzésen a felújított Sasfészek kulcsosházat. A Pilis-nyeregben tartsunk pihenőt, előttünk áll a Pilis-tető meghódítása.

A Pilis-tető a Pilis hegység legmagasabb pontja, egy hatalmas, koporsó alakú sasbérc, amely uralja a környezetét. Északi oldala viszonylag enyhén emelkedik a Pilis-nyeregtől a Nagy-Szoplákon és Kis-Szoplákon keresztül a csúcsig. Ugyanakkor déli, nyugati és keleti oldala hatalmas meredély, amely óriási hegy látványát kelti a környezetéhez képest. A Pilisszántó felé vezető szerpentinút melletti László-kúpjáról nagyszerű kilátás nylik déli, nyugati és keleti irányba.

A rövid, de annál lényegre törőbb emelkedőt követően ismét szintben haladhatunk tovább a Pilis csúcsának oldalában. Érintjük a Simon-halála nevű helyet és egyre több alkalommal tárul elénk szép kilátás a fák között. Hamarosan elérjük a zöld háromszög jelzést, melyen szinte kötelező felkaptatni a Boldog Özséb-kilátóhoz, ahol elképesztő körpanoráma vár minket.

Ha körbenézünk, egyből világossá válik, mit keres itt az egykori légvédelmi rakétabázis: gyakorlatilag tökéletesen megfigyelhető a Budapesttől északra-északnyugatra eső légtér.

Forrás: kesztolc.hu
Fotó: Turista Magazin

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top