Vezessünk óvatosabban fronthatás idején

Vezessünk óvatosabban fronthatás idején

Hírek, Kék hírek, Komárom-Esztergom Comments Off 683

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai: Az időjárás okozta fronthatás megterhelően hat az emberi szervezetre. Sokan nem tudják, de ebben az időszakban sokkal kockázatosabb közlekedni.

Az időjárási változások jelentős hatást gyakorolnak a közúti közlekedésre, ezért fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket. Az elkövetkező napokban változó időjárási körülmények között közlekedhetünk. Kezdetben sokfelé köd csökkentheti jelentősen a látótávolságot, az utakat helyenként ónos szitálás, hószállingózás, ködszitálás teheti síkossá, csúszóssá. Az időként feltámadó széllökések pedig a járművek menetstabilitását csökkenthetik.

Ne feledjék: a balesetek megelőzhetők! A legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok betartása, de e mellett „a mentális felkészülés”, a gyakorlat, a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is fontos. Vezessünk kipihenten és gyakrabban álljunk meg pihenni, felfrissülni. Legyünk türelmesek, közlekedjünk lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot.

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy:
– Minden esetben ellenőrizze gépjárművét indulás előtt!
– Győződjön meg arról, hogy az első és hátsó fényszórók, az irányjelzők, a féklámpák és a ködlámpák tiszták és megfelelően működnek!
– Gondoskodjon a szélvédők tisztaságáról, és belső párátlanításáról (speciális kendővel, légkondicionáló használatával stb.)!
– Az ablaktörlő lapátokat cserélje ki, ha azok megrepedtek, vagy más okból nem képesek betölteni a funkciójukat!
– Az ablakmosó berendezés legyen mindig feltöltött állapotban!
– Ha a gumiabroncs mintázatának mélysége nem megfelelő, vagy az abroncs egyéb okból alkalmatlan a biztonságos közlekedésre, gondoskodjon a cseréjéről!
– Közlekedjen körültekintőbben, óvatosabban, tartson nagyobb követési távolságot az elöl haladó jármű mögött és tervezzen hosszabb menetidőt!
– Nedves, csapadékos úttesten számoljon a féktávolság jelentős növekedésével!
– Lakott területen kívül, éjjel, vagy korlátozott látási viszonyok esetén számítani kell fényvisszaverő mellényt nem viselő gyalogos, vagy kerékpáros közlekedésére!
– Ködben történő vezetés esetén válasszon lassúbb haladási sebességet, nagyobb követési távolságot, tartózkodjon az előzéstől, kapcsolja be a ködfényszórót, s mellőzze a távolsági fényszórók alkalmazását. A szem pihentetése érdekében iktasson be több pihenőt.
– Minden esetben használja a biztonsági övet!

A Rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri a közutak forgalmának alakulását, az esetlegesen bekövetkező torlódások, közlekedési balesetek esetén a lehető legrövidebb időn belül biztosítja a forgalom zavartalan áramlását. Az esetleges útlezárások, forgalmi korlátozások bevezetése, a szükség esetén kijelölt alternatív útvonalak igénybevétele miatt javasolt figyelemmel kísérni a rendőrségi és a közútkezelői tájékoztatásokat mind az internetes weboldalakon, mind a gyorsforgalmi utakon lévő információs táblákon.

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtó

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top